Tuskakeskiviikko ...ja suurin niistä on hakkaus

Eugen

  • Tiettävästi uusnatsit toivovat aika monille "hyvää matkaa" "takaisin kotiinsa"..
    Tiettävästi uusnatsit toivovat aika monille "hyvää matkaa" "takaisin kotiinsa"..

Hikipedian eugeniikka -artikkeli kirjoittaa aiheesta kuin se olisi niemtty Eugen Schaumanin mukaan. Kyseessä on tietenkin "sattuma". Sillä eugeniikan nimi ei tule kenenkään nimestä, vaan kreikan sanasta εὐγενής, hyväsyntyinen. (Tosin nimi yleistyi valtavasti juuri eugeniikan kautta, joten näiden kahden välillä tosiasiassa on epäsuora yhteys.)

Asiassa on kuitenkin myös jännittävä yhteys tahoon joka nykyään kannattaa rotuoppeja, ja nimenomaan Suomen kontekstissa. ; Valkoisen rodun ylivaltaan uskovien parissa Eugen Schaumanilla ja Nikolai Bobrikovilla on oleellinen rooli. Schauman on oleellinen symboli, henkilö ja hahmo "siinä ongelmallisessa" kotimaisessa patriotismissa.

Kun Olli Immonen poseerasi hänen haudallaan, lehdistö kiinnitti huomiota seuraan, eli uusnatseihin. Ja olipa mukana muutakin hauskaa seuraa "Paikalla oli myös Sarastus-verkkolehteä toimittava kirjailija Timo Hännikäinen, joka piti puheen Schaumanin haudalla, sekä Espoon kaupunginvaltuutettu ja Suomen Sisu -aktiivi Teemu Lahtinen." Olen lukenut Hännikäisen kirjoja ja niistä on selvinnyt että hän kerää natsikitchiä mutta ei ole suoraan natsimielinen. Häntä kiehtoo estetiikka. Mielestäni on mielenkiintoinen filosofinen kysymys, että kuinka monta prosenttia seurasta pitää olla uusnatseja että kyseessä on uusnatsien tapahtuma ja milloin mukana vain on myös uusnatseja. Mutta en lähde purkamaan tätä dilemmaa. (Muut ovat tehneet sitä enemmän tai enemmän epäonnistuen puolestani aivan riittävästi.)

Minua innosti enemmän lokaatio, Eugen Schaumanin hauta. Jopa maltillisemmat perussuomalaiset pitävät Bobrikovin ampumista symbolisena. Muistutuksena tästä voi olla se kun Timo Soini kutsui Olli Rehniä "Brysselin Bobrikoviksi". Tämä ei toki ollut uhkailuviesti eikä Soini todennäköisesti ole uusnatsi. Se vihjaa että Schaumanilla on melko laajakin symbolinen arvo jonkinlaisena kansallismielisten sankarina.

Tämä ällistyttää. Ymmärrän toki jos Venäjän sortokaudesta halutaan muistaa se, että se oli sortokausi. Mutta luulisi asialle parempiakin symboleita löytyvän. Itse asiassa kotimaisten natsien - ja heidän liepeillään syystä tai toisesta pyörivien - kannattaisi kenties valita symbolikseen aivan mitä tahansa muuta kuin maan harvoja  - ja ehdottomasti kuuluisimpia -  poliittisia murhaajia. Schaumanin äärellä joudutaan aivan oikeasti painimaan kipeuden kysymysten kanssa. Esimerkiksi sellaisten freudilaisten lipsahdusten kanssa, että kuulutaanko Schaumanhenkisyydessä "samaan sakkiin" vai ei? Ja onko tilanne niin että "vaikka tavoite on sama, mutta keinot täysin eri" vai onko vitsi juuri siitä että kovat keinot voivatkin olla tarpeen kun asia on tarpeeksi tärkeäksi koettu? Ja onko tällä merkitystä? (Just saying.)

Tilannetta voisi nimittäin verrata ulkomaihin. USA:ssakin moni kannattaa etelävaltiolaismeininkiä ja on uusnatsi. Siellä on kuitenkin, noin yleisesti ottaen, ymmärretty että valtaosa alueen natseista ei halua identifioida itseään Abraham Lincolnin ampuneeseen John Wilkes Boothiin. Sillä vaikka Lincoln onkin merkittävin rasismin ja orjuuden vastustaja ja tätä kautta merkittävä symboli, olisi poliittiseen salamurhaan identifioiminen ja sen tekijän glorifiointi iso PR -tappio...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Petteri Hiienkoski

Itseäni puistatti ennen muuta se, mitä Immosen porukka oli 16.6.2015 juhlimassa kuin se, keitä muita ryhmäkuvassa oli hänen lisäkseen.
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset