Tuskakeskiviikko ...ja suurin niistä on hakkaus

Sormenojennus

  • Minä teille läpinäkyvät nesteet päästänne näytän! Näytän vaikka teenkin samalla itseni naurettavaksi!
    Minä teille läpinäkyvät nesteet päästänne näytän! Näytän vaikka teenkin samalla itseni naurettavaksi!

Noin karkeasti ottaen olen sitä mieltä että jos Aito Avioliitto kauppaa - vaikka kappale tai kilohinnalla - aitoja tuotteita, niin siinä tapauksessa suosin mieluummin halpoja kopioita. Sen ilmoittelu on ollut siitä mielenkiintoista, että se on aluksi yleisesti ollut asiallista. Asiaa ajavilla on ollut melko diskreetisti syrjässä ständi. Etenkin aluksi.

Siihen on kuitenkin liittynyt ylilyöntejä, kenties sen vuoksi että ajan mittaan rohkeus kasvaa ja rajoja tulee kokeiltua. Aidon Avioliiton pisteillä olevat ovat varmasti innostuneita ja motivoituneita. He kokevat ajavansa hyvää. Sellaisessa voi innostua yli. Helsingissä paikalliset yrittäjät kyllästyivät kun asioita viestittiin megafonilla. (Ja jos näitä huuteluja pääsee kuulemaan, voi huomata että niissä joskus unohdetaan se "virallinen totuus", että Aito Avioliitto ei olisi uskontoa vaan jotain joka sopisi ateisteillekin. No, minä en tästä pahastu. Sehän vain osoittaa, että ihmiset pisteillä ovat rehellisempiä ja avoimempia kuin ajamansa järjestö.) Uskonnollista jargonia on kuulunut. Esimerkiksi Pekka Lanerva on sitten reagoinut asiaan asiaankuuluvasti "Kampanjateltalta puheet kantautuvat suoraan tupaan, kun on kuumalla pakko pitää ikkunoita auki. Sateenkaarilipulla halusimme osoittaa, että tänne päin suunnatessa viesti menee hukkaan."

Tämänlainen on mielestäni oikeanlaista toimintaa. Ja jotain jonka mukaan asiat toimivat nykyään. Ketään ei estetä sanomasta näkemyksiään ja ihmiset sitten tekevät omia arviointejaan ja reagoivat sen mukaan. Modernina aikana megafonin ylikäyttö voikin johtaa siihen että yleiset antipatiat kasvavat. Joten siinä mielessä megafoniin tarttuminen toistuvasti voi olla virhe. Ja tässä vaiheessa kaikki menee suunnilleen täydellisesti.

Samoin elämme maassa jossa on vapaus kokoontua tempauksiin. "Suudelmia Aidon Avioliiton kampanjateltalla" -ryhmä facebookissa syntyi melko spontaanisti. Kun kampanjateltalla harrastetaan tämänlaista, se on tilanottamista viestintään. Joka on sitä samaa positiivista vapautta (eli lupaa johonkin) jolla provokatiiviset megafoninkäyttäjät Aidosta Avioliitosta oikeuttavat itsensä ja ständinsä läsnäolon samaisessa tilassa. Tämäkin on kaunista. Olen jopa nähnyt YouTubevideon jossa pisteen edessä rivissä häälaulua laulavat miehet pyörittelevät sateenkaarisateenvarjojaan. Siinä paistoi väkivallattomuus, huumori ja mielenilmaus. Sellaisen oleminen on paitsi laillista, niin myös jossain määrin kannustettavaa. (En valitettavasti löytänyt tätä videota uudestaan, joten en voi linkittää sitä tähän.)

Mutta sitten kaikki ei ole yhtä hienoa. Hyvän maun rajoja on koetellut "meemi" jossa näytetään teltalle keskisormea ja otetaan tästä sitten kuva joka laitetaan nettiin. Tämä Aidon Avioliiton sormettaminen (hih) on jo rippusen mautonta. Siinä toki ollaan vielä luvallisuuden ja positiivisen ilmaisuvapauden parissa. (Positiivinen vapaus kun ei tarkoita että asian tekeminen olisi hyvä vaan se on vapaus tehdä jotain.) Tämänlainen asenteellisuus on jotain joka on ymmärrettävä. AA -teltta provosoi joten provosoitumisen voi tiedostaa. Mutta ymmärrettävyys ei ole samaa kuin moraalinen oikeutus - kuten jokainen humalassa nakkikioskilla vinoillujensa vuoksi turpaansa saanut tietää.

Aidon Avioliiton ajavat ovat kuitenkin myös kohdanneet tihutöitä. Ja tätä ei voi hyväksyä. Tämänlaisen tekijälle on jo aivan asiallista ja tilanteeseen sopivaa näyttää keskisormea. (Näytäthän sinäkin ruudulle! NYT!) Kampanjan kritikointi tämänlaisella metodiikalla osoittaa paitsi huonoa makua niin myös täydellistä tilannetajuttomuutta. Sillä nykyään sympatiapisteitä saadaan sille vastustettavalle puolelle juuri tällä tavalla. (Tämä käytös on kuin sitä megafoniin huutamista jolla yritetään ajaa omaa asiaa mutta joka ironisesti johtaa siihen että moni kokee ajamasi asian ainakin osittain vastustettavaksi.)
1: Kun Dan Koivusalon kirjastopuukotuksen kohdalla huudettiin "false flagista", syytökset olivat tietysti naurettavia, mutta siitä huolimatta tämä ajatus tiedosti sen, että nykyisessä mediamaailmassa kohtuuttomuus on samaa kuin korostaisi että "ollaan ääriliikkeilijöitä". Ja tämä on samaa kuin mainos vastapuolelle. En toki väitä että Aidon Avioliiton päälle olisi kohdistettu "false flag". Päinvastoin. Tämänlainen "aatteellinen käsienpesu" sopii vain sellaisille ihmisille joiden pilkkaaminen ei ole enää sopivaa, vaan jonkinlaista eettistä/älyllistä ableismia.

Minulle on yleisesti ottaen opetettu että mielenosoittaminen on laillista sellaisella tavalla että jos valtio tekee sen laittomaksi, niin sitten valtiossa on vika. Tämä tarkoittaa sitä että julkiseen tilaan pääsee ärsyttäviä asioita. Nämä ovat likimain yksi ja sama asia, itseä ärsyttävän mielenosoituksen tai kulkueen tapahtuminen on tässä tilanteessa vain ajan kysymys. Sitten on olemassa mellakointia jossa särjetään, rikotaan, tallataan, ronkitaan, sorkitaan, hakataan ja ollaan muutenkin ääliöitä. Sivistysvaltion tunnistaa siitä että siellä tämänlaita harrastavat pyritään laittamaan putkaan. Itse asiassa jos tämänlaissa tilanteissa aletaan selittelemään ja puhumaan malliin "pride-provokaatio" on jossain jotain vikaa.

Toki ymmärrän että tämän tiedostaminen voi olla vaikeaa sellaisessa keskustelupiirissä jossa pelätään että "äärivasemmistolaisten sisäiseksi kähinäksi" oikeistolaisten piirissä määritelty tilanne levittäisi väärää kuvaa oikeistolaisista. Joka tarkoittaa sitä että ei pidetä medianäkyvyydestä jossa antifasistit taistelevat väkivaltaisesti Suomen Vastarintaliikkeen kanssa (puolin ja toisin) koska tämä vie harmittavasti huomiota syrjään oleellisista yhteiskunnallisista ongelmista ja ylilyönneistä, kuten siitä että yleisötilaisuuteen lähetetyn poliitikon puheille buuataan läsnäolevan kansan puolelta.

Mutta silti. Täysjärkinen tiedostaa. Jos ihmiset tekevät jotain jota edes minä - siis tyyppi jolla mitä todennäköisimmin on luonnehäiriö - en tekisi niin kannattaisi oikeasti miettiä. Miettiä. Ja sitten hävetä. HÄVETÄ!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset