Tuskakeskiviikko ...ja suurin niistä on hakkaus

Omasta mielestään maltillinen oikeisto.

  • Omasta mielestään maltillinen oikeisto.

Kirjoitin pari päivää sitten Järvenpään nuorison joukkotappeluista. "Keski-Uusimaa" -lehti tiesi kertoa että tapahtumille on nyt seurannut jatkoa. Tiistai-iltana oltiin käyty joukolla rähisemässä, kun yksin ei oltu uskallettu.

Määrät ovat tipahtaneet kuitenkin 100-150 yksilöstä 20-30. Toisaalta sävy oli koventunut. Nyt oli puhuttu rautaputken apuun hakemisesta. "Paikan ohi kulkenut silminnäkijä kertoo, että paikalla oli sekä suomalaisia että maahanmuuttajataustaisilta vaikuttavia nuoria. Tunnelma paikalla on kiristynyt ja vihamielinen. – Selkeästi tietyllä mielentilalla siellä oltiin liikkeellä. Rautaputkien hakemisesta siellä huudeltiin, ohikulkija kertoo."

Tilanne on siitä hankala että edelleenkään ei ole saatu polisilta kantaa siihen mikä on tämän joukkotappelun todellinen syy. "Keski-Uusimaassa" on kerrottu miten rähinässä oli ollut jotain lyömistä ja potkimistakin. Ja että tekijät ovat olleet nuoria, alle 20 -vuotiaita. Poliisien raportit eivät ainakaan suoraan tiedä että väkivalta olisi maahanmuuttokeskeistä. Epäillään jopa että sen takana ei välttämättä olisi mitään syytä. "Tuskin tietävät itsekään".

Kauhean kunnioitettavaa koska taustalle nähdään teoria.

Tällä ei kuitenkaan ole tavallaan väliä, sillä aivan yhtä tärkeää on myös se, miten tämä koetaan. Ja se koetaan aika usein juuri siten, miten edellinen blogaukseni esitti. Eli tavalla jossa pienet tekee sitä mitä isot edellä, eli haluavat vetää "matuja käkättimeen", jota saa tietenkin käsitellä vian humoristisena otteena ettei olisi kansanpetturi.

Järvenpään facebookryhmä olikin aamuyöstä mielenkiintoista seurattavaa. (Ikävä kyllä mehukkaimmat sisällöt poistuivat editorien hampaisiin.) Vanhemman polven ihmisistä löytyy useitakin jotka korostivat sitä miten on ymmärrettävää ja jopa eettistä kuinka nuoriso pistää matuongelmaa kuriin. Näin esimerkiksi Visa Länsivuori joka korostaa että "Ite nostan hattua nuorille. Pitävätpähän puoliansa, eikä anna vaan matujen uhitella.."

Toisaalla pseudonyymi "Sabbe" kertoo että joukkotappelijat pitävät yllä turvallisuutta ; "kiitos teinit ettei otanmäen tapauksen tapaisia tapahtumia suvaita jäkessä.voimme edelleen liikkua pimeällä." Ainakaan itse en kyllä koe oloani turvalliseksi jos siellä huutelee lynkkausjengimäinen ei-polisiivoimainen ja ei-laillinen-mielenosoitus jolla on "hieman rankempia mielenilmausmenetelmiä" hakusessa. Mutta minä tietenkin olen suvakki, joten jos minulle kävisi jotain olisi maahanmuuttokriitikoilla tuhat ja yksi hauskaa selitystä sille miksi olin niin halveksittava tyyppi että oikeastaan ansaitsinkin kuolla.

Tämä on tietenkin jossain määrin hämmentävää. 80-90 -luvulla oli samantapaista jengiväkivallanmakuista touhua. Silloin porukkaa tuli Jokelasta Järvenpäähän pesäpallomailojen kanssa. Ja tätä pidettiin vanhemman polven puolella yleensä halveksuttavana jengiväkivaltana. Nyt kun asian maahanmuuttokeskeisyyttä moititaan, esiin nousee kommentteja joiden sisältö on siinä että kyseessä ei ole ääriliikkeestä. Ja että on jopa herjaavaa puhua äärioikeistosta kaikissa yhteyksissä. Tämä on sinänsä kiinnostavaa koska moni tosiaan tuntuu edustavan nykyään tämänlaista toimintaa glorifioivana mutta ei silti hyväksy sitä että heitä kutsutaan "ääri" miksikään.

Tässä tuntuu olevan sävynä se, että jos Suomen Vastarintaliikkeessä on muutamia kymmeniä jäseniä niin tämä ei ole "käsiteltävän kokoinen ongelma" vaan jokin mitätön rikka rokassa jolle ei siksi pidä tai saa tehdä mitään. Mutta sitten jos jonkin ilmiön - kuten näiden joukkotappelijoiden glorifioinnin - näkee olevan kohtuullisen yleistä niin sitten se ei voi olla äärimielipide koska sillä on niin paljon kannattajia. Eli argumentisto muuttuu tilanteen mukaan niin että koskaan ei ole oikein tehdä mitään. Alankin harkitsemaan sitä että en puhu äärioikeistosta vaan "omasta mielestään maltillisesta oikeistosta". Tai "omasta mielestään maltillisesta maahanmuuttokriittisyydestä".

Onkin erikoista katsoa miten tälläisissä joukkotapelutilanteissa huudetaan hurraata. On helppoa nähdä mitä tapahtuisi jos näissä joku pahoinpideltäisiin niin että tämä kuolisi. Onhan tässä nimittäin nähty. On nähty mitä käy jos tappelussa ollut kuolee kahden viikon sairaalakeikan jälkeen. Silloin sävy on että "ei meillä mitään vastuuta oo". Ja perusargumenttina näyttää olevan se, että pahoinpitelyn motiivina ei ole murhaaminen vaan hakkaaminen.

Ihan kuin sairaalaan ei päädyttäisi joukkotappeluiden tuoksinassa noin odotetusti aika usein. Ja osa piestyistä voi kuolla ns."vahingossa". (Mutta tämänlaiset huomiot ovat tietenkin omasta mielestään maltilliselle oikeistolle" vain naurettavuuksia.) Viaton maanpuolustus "talvisodan hengessä" ei voi johtaa kuolemiin tai mediaPR -tappioihin. Tai tappoihin. Kun hyväksytään teot, hyväksytään niihin liitettävät seuraukset. Jokainen tietää tai hänen tulisi tietää että hakkaamiseen liittyy kasvanut kuolemisriski. Ja tämä kuolemisriski ei lakkaa olemasta sillä että motiivina olisi vain hakkaaminen.

Tuomittavaa.

Ei tässä oikein voi kuin tuomita ensin nuorten toilailun. (Olipa kyse sitten teinien jengitappeluista tai maahanmuuttokriittisestä tappelusta. Tällä ei itse asiassa ole mitään väliä, koska teot ratkaisevat.) Ja moitetta ansaitsee myös aikuisten räyhäämistä komppaava arvopuhe, jossa ei ymmärretä että ISIKsen tapaiset ääriliikkeet tunnistetaan siitä että heillä on oikeutukset ties mille väkivallalle..

Jos omasta mielestään maltillinen oikeisto tiedostaisi että se, jos keksii syitä sille miksi oma väkivallanharrastaminen on hyväksyttävää (uskonnon jne. puolustamista, itsepuolustusta ja hyvyyttä) ei ole argumentti siitä että ollaan jotenkin eri jengiä ja parempia kuin "ne". Se kertoo että ollaan tismalleen sitä samaa jengiä ite. Eri puolilla vaan. Ideologisessa fanatismissa islam ja äärioikeisto ja pro-väkivaltainen antifasismi ovat kaikki sitä samaa kakkaa hieman erilaisessa paketissa. Ja kaikki huutaa että kattokaa "kuinka meijän käärepaperit on kauniimmat kuin muilla".

Tässä ei voi oikein sanoa muuta kuin että jos on sanomassa että "me ei olla niitä" ja sitten torjuu kaiken "niihin" kohdistuvan kritiikin, ei itse astu kritisoimaan "niitä" ja on monissa paikoin samaa mieltä "niiden" kanssa niin tästä on aika hyvänä arvauksena se, että "just niitähän nuo on".

Muuttuukohan puheet jo piankin?

Keravan tapauksessa on toki sellainenkin lisätwisti että kaupungilla jengitappeleminen on laajentunut. "Keski-Uusimaa" tiesi kertoa siitä että miten ennaltaehkäisevää väkivaltaa oli tapahtunut. "Jampassa sijaitsevan Koivusaaren koulun oppilas kävi toisen oppilaan kimppuun kesken koulupäivän. Välikohtaus tapahtui kello 13 aikaan koulun käytävällä oppitunnin päätyttyä. Yhdeksäsluokkalainen poika hyökkäsi seitsemäsluokkalaisen pojan kimppuun ja potkaisi ja löi tätä. Välikohtaus sattui kantasuomalaisen ja maahanmuuttajataustaisen oppilaan välillä. Suomalaispoika hyökkäsi maahanmuuttajapojan kimppuun." Hyökkäys oli ollut myös yllätyshyökkäys.

Uskallan sanoa sen verran, että jos jatkuvasti lyödää ja hakataan, on pian edessä tilanne jossa iso määrä ihmisiä kertomassa että (1) Tuomitsevat väkivallan mutta (2) eivät sen tekijää tai (3) sitä aatteellista ryhmää joka tätä tekijää glorifioi mutta sen sijaan (4) se uhri oli kyllä sellainen että voihuhhuh että odotti vain kohtaloaan ja ansaitsi sen ja että (5) tästä kokonaisuudesta ei saa päätellä mitään mistään sellaisesta ryhmästä jonka tilastollinen koko on mitenkään merkittävä jota esimerkiksi näitä puolustuspuheita puhuva itse edustaa. Koska se tarkoittaa sitä että väittäisi että koko oikeisto on äärimmäistä. (Joka on loukkaus, toisin kuin se että vastustaa muka vain "haittamaahanmuuttoa" mutta vaatii kuitenkin samalla sitä että "rajat kiinni"...)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Maltillista oikeistoa ei taida olla edes olemassa?

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Siihen minä en ota kantaa. Sen otan kantaa että tämänlaiselle ironiselle konseptille on hämmentävän suurta tarvetta. You know. Koska evidenssi.

Juha Kuittinen

Väkivalta lisää väkivaltaa ja se on loppumaton tie- Oli kyseessä maltillinen oikeisto tai jotakin muuta paskaa. Suurin syy on ihminen...

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Kyllä ihmisen saa provosoitua kaikella tyhmällä. Mukaanlukien politiikka. Ihmiset lietsovat toisiaan ja omaa vihaansa näiden avulla. Kenties tässäkin on niin että aseet eivät tapa ihmisiä, ihmiset tappavat ihmisiä. Mutta ne aseet tekevät tästä kaikesta hemmetin paljon helpompaa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Nuorisosta osa (En yleistä kaikkia nuoria) tappelee kenen kanssa tahansa jos jokin pienempi syy löytyy. Näin se aina on ollut.. Ja ei sitä tiedä mitä yksittäisiä kinasteluja on ollut nuorien ja (Hitto keksikää joku nimi näille maahanmuuttajille, turhan pitkä sana)... Lyhennän sen nyt vaikka (Maji)ksi=Maahanmuuttaja.. Ei paljoa vaadita lisää kun tälläistä tapahtuu. Ei välttämättä tarvitse metsästää rasismia taikka oikeistoa, riittää erilliset mielipiteet, ja joku tyhmä teko, (nimittelyt,haukkumiset, tyttöystävälle lähentely tai vastaava).

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Joo. Itse kun olin Kontulassa vartijana, aikana ennen kuin se rauhoittui ja sinne tuli baariryppään lisäksi ties mitä kebabravintoloita, oli alueella usein joukkotappeluita. Pääsin näkemään niitä ihan omin silmin. Osattiin meillä tapella ennenkin. Ihan ilman äärioikeistoa tai maahanmuuttajia tai maahanmuuttokriisiä.

Väärä musiikkimakukin voi olla selityksenä. Miksi ei siis toisaalta joku oikeisto-vasemmisto -akselille meneminen. (Mielestäni tarpeettoman ikävystyttävä ja yliarvostettu jaottelu. Tosin se johtunee siitä että oma sijoittumiseni vasemmisto-oikeisto -akselille on tupannut olemaan aika ambivalentti. Kun itsellä ei ole selkeää identiteettiä asiassa niin muiden intoilut näyttävät mitättömiltä helposti.)

Onneksi itse tiedän ihan tolkullisia maahanmuuttokriitikoita. Toki seassa on sitten sitäkin osastoa jolle maahanmuuttokritiikki ei riitä vaan pitää lisäksi olla holokaustin kiistäjiä ja uskoa NWO -salaliittohihinkin. (Kai ne lentokoneiden tiivistymisvanojen reptiliaanimyrkyt ovat nekin Syyrian kriisin syytä. En oikein ole tarpeeksi lennokas näille illuminatifantasioinneille. Että en oikein tiedä että ovatko.)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ihmisiä on kahdenlaisia: niitä, jotka jakavat ihmiset kahteen ryhmään, ja niitä, jotka eivät jaa...

Väkivallalle on sytykkeensä olemassa, ja tämä sytyke ei välttämättä ole peruste eikä oikeutus.

Siitä asti kun lapsi oppii istumaan, hän tuijottaa telkkarista piirrettyjä sarjoja, joissa hiiri kiduttaa kissaa, joka ei koskaan kuitenkaan kuole minkäänlaisen silpomisen tai paloittelun johdosta, ei ainakaan pysyvästi. Toinen suosittu sarja on se, jossa kalifornianjuoksukäki kiduttaa kojoottia, joka ei myöskään koskaan kuole, vaikka tuleekin paloitelluksi yms...

Näiden sarjojen opetuksena on se, että hyvis saa tehdä pahikselle mitä tahansa, ja se on ihan oikein eikä kukaan siitä oikeasti kärsi.

Tuota mentaliteettia sitten vahvistetaan myös Hollywood-elokuvissa, joissa alkukohtauksessa luodaan pahis sen kautta, että joku tekee jotain pahaa jollekulle viattomalle ilman hyvää syytä. Tästä saadaan sitten veruke koko loppuelokuvan kestävälle väkivallalla mässäilylle, jossa hyvis kostaa pahikselle. Sivullisia uhreja tulee tietysti myös, mutta sillähän ei ole mitään väliä, kun ollaan hyvällä asialla...

Kun sitten lapsi tulee siihen ikään, että hän alkaa seurata uutisia, niin hän näkee, miten maailman johtavan supervallan johdolla toteutetaan juuri tuota samaa mentaliteettia kuin niissä piirretyissä sarjoissa.

Lisätään tähän vielä se, että kun ihmiselle tulee sellainen olo, että demokratia ei toimi, poliittisesti ei voi vaikuttaa ja että tulevaisuus näyttää aina vain ahdistavammalta, niin vähitellen mikä hyvänsä sytyke herättää sen toimintamallin käytäntöön, jota on mediasta opiskeltu jo pikkunaperosta asti.

Eikä tämä kirjoittamani pyri mitenkään oikeuttamaan tuota väkivaltaa, vaan on pelkkä yritys ymmärtää sitä edes osittain.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Minulle on aika tarpeetonta kertoa siitä mitä tapahtuu kun ei koe kuuluvansa mihinkään (uskonnollinen väkivalta tuhonnut tämän itseltäni paljolti kokonaan) ja näkee että politiikka on lähinnä pettänyt (yhteiskunta puhui minun lapsuudessa ja nuoruudessa eläkepommista ja siitä miten koulutettu tulee varmasti saamaan töitä oikein kantotuolissa kannetaan painamaan duunia, nyt sitten täytyy raapia lyhyitä pätkäsuhteita ja tässä välissä hankkia yhä uusia tutkintoja eri ammattialoille, koska näin se nykyään on kaikille).

Luotto tulevaisuuteen menee kun jopa isot puolueet voi yhdellä kädellä vaaliluvata että koulutusta ei leikata ja sitten seuraavaksi se leikkaa siitä isosti. (Kyse ei ole edes siitä että onko tämä oikein. Kyse on siitä että demokratia nojaa äänestykseen. Ja äänellä on merkitystä jos ja vain jos äänestäjä voi jossain määrin ennakoida mitä hänen äänensä vaikuttaa ja tarkoittaa. Vaalin voittava puolue lupailee mutta ei prosessissa silmissäni legitimoi itseään koska ei ole sitä mitä on luvannut olla.)

Ja nyt kun tämä kaikki tuska on ymmärretty, on mietittävä miten tätä ongelmaa rajoitetaan. Itse eivät selvästi pysty. Ovat piirretyistä opittujen narraationsa vankeja. (Tai ehkä enemmän jonkin muun, jos minulta kysytään.)

Reijo Jokela

Kirjoituksesta saa kyllä sen käsityksen, että tuolla olisi kokoontunut nuorisoa joukkotappaluun. Toinen tietoisesti paikalle kokoontunut porukka olisi kuitenkin täysin syytön tapahtuneeseen.
Aikaisemmin nuo joukkotappelut ovat vaatineet aina kaksi tappeluu halukasta osapuolta, sillä vaikea on kuvitella miten joukkotappelu syntyy ilman toista halukasta osapuolta.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Ihan olemassaoleva mahdollisuus. Tällöin kummallakaan puolella ei tietenkään ole mitään kunniaa tai oikeutusta. Tu quoque kun on argumenttivirhe. Eli siinä tapauksessakaan ei olisi mitään oikeutusta, gloriaa tai kunniaa niillä jotka tähän tappeluun osallistuvat. Ei vaikka olisivat valkoihoisia.

Tosin tässä on olemassa myös relevantteja vaihtoehtoja ;
(1) Jos keskittyvät VOKin lähelle Eli paikkaan jossa on keskittymä tietyn tyypin ihmisiä. Eräs toinenkin Suomessa juuri vähän aikaa sitten tapahtunut joukkotappelu onnistui juuri siten että tungettiin piirittämään paikkaa jossa he ovat pakotetusti nippuna.
(2) Toisaalta poliisi ei mainitse että paikalla olisi ollut jengi maahanmuuttajia. Kenties kantaväestön edustajat ovat joukkotappelemassa yksilöitä tai pieniä kaveriporukoita vastaan. Tältä asia ainakin näyttää kun näin ohikävellessä katsoo.
(3) Tosin en ole varma onko tässä oikeasti kyse siitä että valkolaiset kahisee keskenään. On ihan oikeasti ihan mahdollista että kalpeanaamat tappelevat keskenään Jokela-Järvenpää perinteillä. Ja internetin huuhkajat ovat vain keksineet koko tarinan maahanmuuttoteemasta ns. päästään. Koska se lietsoo jotenkin heidän haaveitaan. Eli glorifioijat eivät ole edes ymmärtäneet että mitä nämä joukkotappelijat ajavat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset