Tuskakeskiviikko ...ja suurin niistä on hakkaus

Don Quijote ja inhottava kitinä

  • Don Quijote ja inhottava kitinä

Minulle maailma on täynnä vastenmielisiä asioita. Siksi ei ole ihme että tuulivoimalatkin ovat ärsyttäviä. Ne kitisevät. En puhu infraäänistä vaan sellaisista äänistä jotka kuulee. Tosin pahempia melupesiä on, siis jos ei ole tottunut maaseudun hiljaisuuteen. Olen esimerkiksi asunut kymmenisen vuotta Korsossa alueella josta menivät Helsinki-Vantaan monet lentokoneet matalahkolta yli. Nykyisin asun Keravalla junaradan varrella. (Voin halutessani heitellä esineitä parvekkeeltani radalle. En tosin heittele.) Tässä mielessä näen tuulivoimaloiden ärsyttävästä kitisemisestä valittamisen ärsyttävänä kitinänä.

Ja nyt kun on päästy aiheeseen, on otettava esiin perussuomalaiset. Ja päivän erikoisin luonnonsuojelullinen uutinen ; On itse asiassa yleistä että luonnonsuojelu ja ties minkä ötököiden pelastelu nähdään vasemmistolaisten puuhasteluina. Mutkaton mies ampuu eläimiä eikä välitä jostain koppakuoriaisista. Näin ollen on erikoista lukea siitä miten Matti Putkonen osaa tehdä muutakin kuin rakennella lehdistön mustia listoja. Hän osaa myös googlata räjähtävistä lepakoista. Kun "Putkonen sanoo, että hänellä on olo kuin Don Quijotella", niin tätä sivusta katsoen olo on sitten kuin Sancho Panzalla. Toki Putkonen puhuu terveysriskeistä ja vastaavista. Mutta hän puhuu infraäänestä (hyvin matalataajuisesta äänestä) ja terveysvaikutuksista. Mutta itseäni tietenkin kiinnostavat räjähtävät lepakot. En ole ollut skeptisyydessäni yksin.

On erikoista huomata kuinka Matti Putkonen luo itselleen uskottavuutta ennakoimalla kritiikin. "Teitä tullaan painostamaan niin lehdistöstä kuin myös Kepusta, Kokoomuksesta, Demareista ja ennen kaikkea vihreistä. Jos asia on teille vieras ettekä osaa kommentoida, niin todetkaa, että sairastumiset ja pakkoevakkoon lähdöt ovat tosiasioita." Ilmiö on tuollaisenaan tuttu uskonnollisista kulteista ; Niissä luodaan uskottavuutta omalle asialle ennustamalla että joku on kriittinen. Tällä nihilaatiostrategialla luodaan mielikuva jossa kaikki kritiikki tukeekin sitä että tämä asia on oikein ja totta.
1: Näin ollen en ole yllättynyt jos jossain Jehovan Todistajien julkaisuissa kerrotaan siitä miten he eivät ole kultteja ja miten sielunvihollinen taistelee maan päällä esimerkiksi siten että kun puhuu Totuudesta niin jostain putkahtaa ihminen joka moittii Jehovan Todistajia huonoksi uskonnoksi. Samoin ruokavalioihin ja fluorikriittisyyteen liittyy ajatus että jos syö väärin tai altistuu fluorille niin sitten muuttuu tyhmäksi ja raivoisaksi eikä kykene ymmärtämään niitä hienoja argumentteja. Jotenk kriitikko on ennustettu ja kritiikin olemassaolo, riippumatta sen sisällöstä, koetaan oman asian todistamiseksi. Olen hieman yllättyneempi kun näen sitä politiikassa. Mutta vain marginaalisesti.

Näkisin että Putkonen on kuitenkin osittain väärässä. Ei vain räjähtävissä lepakoissa. (Mind, blown.) Vaan siitä että hän saattaa löytää tukea asialleen erikoisista suuntauksista. Ilmastomuutosdenialismistaan jonkin verran mainetta saanut Eija-Riitta Korhola lankesi aikoinaan villiin huhuun, joka oli hyvin samantapainen kuin Putkosen ajatus. Kyseessä on luultavasti saman pseudotieteellisen virtauksen ilmenemistä. Molemmissa ei puhuta infraäänistä yleisesti (niiden lähteitä varmasti on runsaasti) vaan se sidotaan pelkästään tuulivoimaloihin. Molemmissa puhutaan räjähtämisistä.

Korhola väitti että tuulimyllyt olivat tappaneet kanoja Siikaisissa. Virallisen totuuden mukaan tuulimyllyn sijaan kanat oli tappanut minkki. Ja jos ei ollutkaan niin sitten tämän todistamiseksi ei saatu kuitenkaan aineistoa joten hämmästyttää että miten täm kuolinsyy sitten oikein tiedetään. Tämä kaikki on tietenkin hauskaa. Etenkin kun veriset silmämunat on tulleet mainituksi. Koko loppupäivä voisikin vierähtää "why chicken grossed the road" -tyylisillä vitseillä. Minua sovinistisempi voisi jopa rakentaa vitsejä joissa Korholan tyylitaju sidottaisiin perinteisiin "nais-kana" -teemoihin. Punaisista silmänalusista maanantaiaamuna.

Ilmiö on uusi mutta sen takana on vanha urbaani legenda. Törmäsin siihen internetissä ensimmäisen kerran lukioikäisenä. Pitkällä 1990 -luvun loppupuolella. Siinäkin kyseessä olivat kanat. Ja sen sisältö on sellainen että uskon että sillä voi olla yhteys Korholan väitteeseen. On nimittäin puhuttu siitä miten 7 hertsin taajuus tappaisi kanoja. Infraäänet ovat jotain jota teknologia voisi tuottaa. Ne kun iskevät säännöllisesti mutta hitaasti. Näin ollen ei voisi olla mahdotonta kuvitella että tuulivoimala tuottaisi juuri sen korkuista ääntä.  Väite esiintyy harvoin mutta toistuvasti. (Tämä voisi olla mielenkiintoinen tutkimusaihe. Folkloristikoille.) Ja olen sen silloin joskus teininä itsekin ottanut sen jonkin aikaa hieman vakavasti. Koska siinä oli hienoja sanoja ja menetelmä joka ei ollut napattu taikuuskirjoista vaan joka on fysiikan mukaan teoriassa mahdollista. Tässä mielessä minua ja Putkosta yhdistää se, että tämänlainen asia voidaan ottaa mahdollisuutena.

Entä jos taakse pitäisi saada fysikaalisia periaatteita?

Ajatus siitä että jokin tietty resonanssitaajuus tappaisi kanoja ei ole itse asiassa täysin epäfysikaalinen ajatus. Toki emme elä Tintti -sarjakuvissa joten oopperadiivojen laulu ei riko shampanjalaseja. Mutta periaatteessa ihmisäänellä voi rikkoa shampanjalaseja. (Ainakin jos "Myytinmurtajiin" uskomme.) Tietyillä taajuuksilla voidaan rikkoa laseja. Toki tämä vaatii oikean frekvenssin lisäksi myös desibelejä. Sillä jos on joskus kokeillut resonointia vaikka tietokoneen frekvenssihuutimillaan tietää että oikean frekvenssin löytämisen kuulee. Ja koska kohde päästää ääniä, siitä vuotaa energiaa. Aineen ja energian säilymislaki sanookin loput tästä tilanteesta. Mutta shampanjalasit ovat hauraita ja melko pieniä. Temppu on mahdollisuuksien rajoissa.

Kanojen päät ja kallot ovat kovia objekteja. Niilläkin taatusi on jokin taajuus. Se ei välttämättä ole lajikohtainen koska kanat ovat yksilöitä ja niiden pään koossa on variaatiota. Mutta jokin luku voitaisiin saada hyväksi keskiarvoksi. Tämä voisi olla vaikka 7 hertsin infraääntä.

Mutta kenties tämänlainen voi ollattelu ei riitä. Tarvitaan fysiikkaa. En ole fyysikko. Mutta voi yksinkertaisia asioita yrittää itsekin. ; Tässä on kuitenkin tiedostettava se, että resonanssia hakiessa frekvenssiluku kasvaa kun kohteen koko pienenee. Tämä on ymmärrettävää jos mietitään mikä aallonpituus on. Ääniaalto etenee äänen nopeudella. Ja siinä on aallonharjoja ja aallonhuippuja. Kun ne osuvat ja vahvistavat toisiaan ne muodostavat rytmin. Joka etenee frekvenssin aikana jonkin verran. Ja mitä pienempi frekvenssi sitä kauempana edellinen rytmiytys on. 7 Hz ääni normaalissa äänennopeudessa on suunnilleen 44 m. SIksi pieni shampanjalasi rikotaan korkeilla eikä matalilla äänillä.

Tämä tukee sitä mielikuvaa missä esimerkiksi niitä shampanjalaseja rikotaan korkeilla äänillä. Ja pitkät kielet päästävät matalia ääniä. 7 hertsiä taas on infraääni, matalaa ääntä, ei ultraääntä, hyvin korkeataajuuksista ääntä. Kanan kallo taas on huomattavasti pienempi kuin shampanjalasi. Näin ollen 7 hertsin teoria on aika epäuskottava.

Mutta tämä ei toki riitä. Räjähtäminen on vielä epätodennäköisempää ja vaikeampaa. Sillä taajuuden lisäksi tarvitaan volyymiä (ei tilavuutta vaan desibelejä). Ja kanan aivot ovat joustavia mutta täynnä nestettä. Jousivakiolla pelaaminen tuottaa tässä yhteydessä uudenlaisen ongelman. Resonanssi saadaan mutta hauraus menetetään. Kallojen frekvenssitaajuus olisi ollut tätä kautta parempi koska kallo on kovaa materiaalia. Aivoja ei yksinkertaisesti saa särkymään. Tai se vaatisi ainakin niin kovaa volyymia (joka tosin on ongelmana muutenkin) että ajatus siitä että tuulivoimala tekisi tämän on hyvin epäuskottava.

Toki voi olla että Putkosten lähellä lentelee lepakoita jotka räjähtelevät infraäänistä. Mutta en halua kyllä ajatella sitä minkä kokoisia nämä ovat ja miten kovalla volyymilla sitä infraääntä niiden tapauksessa huudatetaan. Maailma on liian pelottava ilman tämänlaisia jättihirviöitäkin!


Eli kaiken kaikkiaan on todennäköisempää että Putkosen laaduton googlailu saa minun pääni räjähtämään kuin että tuulivoimala räjäyttää lepakoita tai kanan silmämunia. Toki minut voi osoittaa vääräksi. Ottaa vaan häkin, laittaa siihen kanoja tai lepakoita ja käy kävelemässä tuulivoimalan lähellä. (Ilman räjähdysainetta.) Jos räjähtelyä tapahtuu ja takaisin tulee puoliksi käsiteltyä kanaviillokkia, niin sitten taitaisin olla hyvin hyvin väärässä. Ja jos kotkot ja lepakot ovat elossa niin sitten joku toinen voisi kenties olla hitusen nolo. No. On tämä nolo jo nyt. Mutta tuollaisessa tilanteessa hän itsekin kenties tajuaisi tämän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

"Suo anteeksi, en lukenut kirjoitustasi kokonaan , joten en tiedä katsoitko ko. ohjelman itse vai siteeraatko raflaavia otsikoita."

Ja sen perään linkkifloodia. Suo anteeksi. Suomenuutiset ei faktantarkista itseään tasolla jota laskisin minkäänlaisen tutustumisen arvoiseksi. (Sen asiat pitää tarkistaa jostain muusta lähteestä joka tapauksessa joten nämä primaarilähteet voi sitten antaa valmiiksi ja suoraan.) Ja jos ei kommentteja lue, ei selvästi ole tarve muuhun kuin linkkien jakamiseen.

Siksi suon anteeksi että poistan kommenttisi kokonaan. Sillä ei ollut mitään kontaktipintaa tähän pieneen kirjoitelmaharjoitelmaani. Se oli siis perimmiltään mainos eikä keskustelua.

Suosittelen että painut Karpaateille rakentamaan tuulimyllyä Kreivi Drakulan linnan läheisyyteen. Sinne on pitkä matka. Riittävän pitkä? Se jää vielä auki, suonet anteeksi että en voi suoraan sanoa ennen kuin kokeilemme ja testaamme hypoteesini toimivuutta.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Pyydän nöyrymmin anteeksi , että loukkasin tunteitanne.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Minun tunteeni ovat niin suuria ja pikkumaisia, että se lienee helppoa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Putkonen on oikealla asialla, ei tosiasioita voi kieltää, eikä mustamaalata pilkkaamalla viestintuojaa.

Neljä vuosikymmentä on kiistelty tuulivoimalamelun terveysvaikutuksista. Todisteet tuulivoimamelun haitallisuudesta eivät ole riittäneet viranomaisille. Syy-yhteyden todistaminen haitallisten terveysvaikutusten ja teollisuusluokan tuulivoimalamelun välillä on varmistunut vertaisarvioidun tieteellisen tutkimuksen avulla. "This paper has been reviewed both by the anonymous Noise & Health reviewer and by three other reviewers who have substantial professional experience in the area of wind turbine noise. We gratefully acknowledge the helpful contributions of Keith Johnson, Esq., Michael Nissenbaum, MD, and Daniel Shepherd, PhD."

Wind Turbine Noise and Human Health: A Four-Decade History of Evidence that Wind Turbines Pose Risks

http://hearinghealthmatters.org/hearingnewswatch/2...

http://hearinghealthmatters.org/journalresearchpos...

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

"Putkonen on oikealla asialla, ei tosiasioita voi kieltää, eikä mustamaalata pilkkaamalla viestintuojaa."

Puhut perään ihmisten terveydestä. Montako sanaa sanoin siitä? Ennen kuin järkevä ihminen vastaa ja menee heittämään olkiukkoa hän tekee minimissään seuraavan tapahtumaketjun (1) lukee tekstin kokonaan (2) ymmärtää sen sisällön (3) hiffaa sen kontekstin.

Pyydän teitä palaamaan tekstiin vielä kerran. Katso mikä on (1) aiheen rajaus ja (2) lajityyppi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Syy ja seuraus johtuu tuulivoimaloista, niin lepakkojen kuolemat kuin infraääniin sairastuneet ihmiset, ja muu tekstissäsi oli sekavaa syyttelyä. "Don Quijote ja inhottava kitinä" on sinne tänne roiskintaa Korholasta Putkoseen. Asiayhteys tuulivoimaloilla on molempiin ongelmiin, lepakot, linnut, ihmiset ja eläimet kärsivät seurauksista niiden takia.

Kehotan tarkastamaan faktat ennen kuin kirjoittaa höpöjuttuja. Jättivoimalat ovat ongelmia täynnä, niiden ominaisuuteen kuuluu ko. haittavaikutukset, vaikkei viranomaiset sitä vielä tunnusta, asia on fakta.

https://ls24.fi/artikkelit/oleellista-on-varahtely...

​​Tutustukaa ja lukekaa TkT, akustiikka-ym. asiantuntijan Klaus Riedererin muistutus Loviisan hankkeesta, sivulta 45 eteenpäin hän mm. ruotii siellä perusteellisesti valtakunnantohtori Valtteri Hongiston tekemien "tutkimusten" laatua.

http://kar.fi/KARAudio/Publications/publications/K...

Ohessa olevasta linkistä löytyy opinnäytetyö jossa kerrotaan myös mitä on Infraääni ja miten sitä voi mitata.

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/1...

Honkajoella infraääntä mitataan mikrofoneilla..?? - on ongelman peittelyä.

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/honkajokelaiset-ov...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset