Tuskakeskiviikko ...ja suurin niistä on hakkaus

Hesburger, sylkifantasiat ja feminismiviha

Hesburger päätyi tänään pienen nettikohuilun kohteeksi. Syynä oli työntekijän kirjoittama asiaton ja poliittisesti epäkorrekti mielipiteenilmaus twitterissä. Twitterviestissä ei mainittu Hesburgeria, mutta työntekijä voitiin yhdistää tämän firman työntekijäksi. Lausunto oli seuraava "20 min ennen sulkemisaikaa sisälle astuu jäbä Make America Great Again -lippalakki päässä. Ois tehnyt mieli sylkästä sen purilaiseen." Toisin sanoen hampurilaiseen ei sylkäisty oikeasti, mutta se olisi tehnyt mieli tehdä. Ja tämä haluttiin sanoa ääneen internetissä. Kyseessä ei ollut aktion kuvaus vaan mielipide mielihalusta. Fantasiasta. Ja tämä oli tehty niin, että yhteys nimimerkin ja ihmisen ja ihmisen ja työpaikan välille oli mahdollista vetää.

Tästä seurasi somekohuilua, joka onnistui juuri siksi että tämä edellämainitsemani yhteys oli mahdollista tehdä. Tämänlaisen seuraaminen ulkopuolisena on aina huvittavaa. Tarjolla oli suuria tunteita ja kaverien puolustamista. Naurettavuutta, pikkumaisuutta ja kaksoisstandardeja molemmin puolin. ; Kohun nostattamisen taustan kannalta kuvaavaa on jo se, että fantasioinnista ja siitä kirjoittaminen tuomittiin erityisesti Sebastian Tynkkysen innoituksella. Mutta tämä on vasta alkua. (Alkua!)

Se on "potkut"!

Hesburger ilmoitti twitterissä siitä, että "Käynnissä olevaan keskusteluun viitaten: Päätimme yhteisymmärryksessä asianomaisen kanssa, että hän ei jatka työskentelyä Hesburgerilla." Lausunto oli monella tavalla haasteellinen. Sillä tämä muotoilu oli hankala sillä työsopimuslain mukaan sopimaton käytös on irtisanomisperuste, mutta ehdoin. "Työntekijää, joka on laiminlyönyt työsuhteesta johtuvien velvollisuuksiensa täyttämisen tai rikkonut niitä, ei kuitenkaan saa irtisanoa ennen kuin hänelle on varoituksella annettu mahdollisuus korjata menettelynsä." Mutta yhteinen keskustelu on tietenkin juridisesti pätevää. Yhteisestä päätöksestä työsuhteen voi katkaista ilman että kyseessä on lain rikkominen ja mielivalta.

Saara Huttusen Hesburgerin twiittiin kirjattujen lausumien mukaan kyseessä on viha feministejä kohtaan. Koska tämä lausunto, joka ei ollut sisällöltään feministinen, koski feministejä koska sen kirjoittaja ja sanoja oli feministi; "no aika ilmiselvältä feminismivihalta tuo näyttäisi". Tätä on vaikeaa ymmärtää (kuten on joitain muitakin kommentteja. Esimerkiksi mitä ajatuksia herättääkään Rauno Kyykkäsen ajatushelmi ; "Nämä tytöt söisivät suurella intohimolla toistensa kuolaa"?).

Muutkin feministiset kannanotot ovat puolustavia. Tosin niissä yritetään katkaista yhteys viestin ja potkujen välille. Sen sijaan nostetaan esiin se että tämä twiittaus nosti sosiaalisessa mediassa kommentointiryöpyn ja tämä tulkittiin ajojahdiksi. Sanna (pelkkä etunimi) sanoo "Teidän työntekijänne joutui vihan kohteeksi ja te annatte potkut." Tämä korostaa sitä että lausuntoon tuli liikaa reagointeja ja tämä oli ikävää ja tuhoisaa. Että potkut liitettiin kommentista seuranneeseen somekohuun eivätkä itse viestiin ja siihen että somekohu teki kommentin tiettäväksi myös työnantajalle. (Joka harvemmin antaa potkuja kommenteista jotka eivät tule sen tietoon, ymmärrettävästi.)

Voi kun sama ihminen olisi sanonut samanlaisia Olli Immosen kohdalla. Itse näen että somekohut ovat somekohuja. Ne tuntuvat ajojahdilta ja maistuvat ajojahdilta. Mutta ovatko ne nettikiusaamista? Asia on varmasti kommenttikohtaista jossa koko reagointi-intoa voi tuomita, mutta yksittäisiä kommentoijia voisi varmasti saada menestyksekkäästi oikeuteen vastaamaan tekosistaan ja sanomisistaan tämän kohinan ja paheksunnan liepeiltä.

On mielenkiintoista miettiä onko ihmisillä oikeus sylkeä toisten ruokiin. Tai onko heillä oikeus fantasioida tästä ja kertoa siitä julkisuudessa. Tämänlainen suhde poliittiseen korrektiuteen on kiinnostavaa koska sillä on mielenkiintoisia seurauksia maahanmuuttopolitiikkaan. Tässä kohden reagointitavat näyttävät sellaisilta, että mielipiteet ovat niin feministeiltä kuin maahanmuuttokriitikoiltakin kääntyneet nurin. Ne tahot jotka sallivat fantasian fantasiana noin yleensä - vrt. vaikka puolustus Halla-ahon fantasioinnista suihinottoa ehdottaneen homoseksuaalin ampumisesta, joka ei ollut homovihaa koska fantasia johtui seksuaalisen kanssakäymisen tiedustelusta - ovat tässä näkemässä asian torjuttavana koska fantasia ja teko ovat samaa perhettä. Kyseinen sisältö on nähtävissä esimerkiksi Juha Muilun kommentissa, joka viittaa tässä ilmiöön sanomalla että onko ihmisillä "käänteinen ihmisoikeus paskoa toisten ruoka-annoksiin?"

Tässä Hesburgeria tuskin voi syyttää, ainakaan juridisesti. Sen sijaan sitä ei voi olla miettimättä miten erilainen kohu olisi jos joku olisi tullut sateenkaarilippalakissa Hesburgeriin ja sama sylkemisfantasia olisi tullut perussuomalaiselta. Kohu itse asiassa näyttäisi samalta, mutta osapuolet ja suhde sananvapaudesta kääntyisi kuin lennosta... Maailma on kompleksi, mutta näille ihmisille se näyttää aina yksinkertaisilta. Yksi taikaluoti, kuten "feministien tavallisuudesta poikkeava rasismi" ideologiaa kohtaan tai "feminismiviha" toimivat selityksenä aika monille ilmiöille. Ja sitten oikea ja väärä muuttuu suhteessa siihen miten se hyödyttää näitä yksinkertaistavia ideologioita. Ongelmia ei ole koska kokonaisuutta ei tarvitse katsoa kun yksityiskohdat ovat aina niin selvästi rajattuja dikotomioita, että ei niitä parane kyseenalaistaa kun ne ovat itsestäänselvyyksiä näille ihmisille itselleen..

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Täysin sopimatonta käytöstä ruokapaikan työntekijältä twiittailla noin typeriä nettiin, joten sanktio on ymmärrettävä. Tuohon ei juuri minulta ymmärrystä heru.

Sitä tosin en ymmärrä miten Tynkkynen nuorisopoliitikkona lähtee masinoimaan tuollaista nimellä ja kuvalla tehtyä ajojahtia johonkin nuoreen ihmiseen. Huomautus yksityisesti työnantajalle olisi ollut parempi, ei julkinen häpäisy.

Tynkkynen käyttää hyvin arvelluttavaa valtaa nuoriin ihmisiin kun hänen nuorisopoliitikkona pitäisi opastaa nuoria työelämään, järjestää heille töitä jne. Esiintyminen kaikenlisäksi jonain sananvapauden airuena on kaksinaismoralismia. Toivottavasti tuo nuori ihminen selviää henkisesti tällaisesta julkisesta kiusaamisesta. Tynkkynen on luonteensa jo nyt moneen kertaan osoittanut.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Joo, eihän tässä kohussa ole ainuttakaan moraalisesti suoraselkäistä ja älyllisesti hyväksyttävää toimijaa ollut. Tämänlaiset kohut ovatkin arvokkaita lähinnä siksi että nämä demonstroivat miten paljon parempi ihminen juuri minä olen kuin kaikki nuo muut. ;)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Työpaikalta potkiminen tällaisen typerän twiitin takia on täysin mittasuhteiltaan käsittämätön rangaistus. Sellaisesta vouhottaminen ja paidan repiminen on sitä myös. Oliko Tynkkynen itse kohteena? Silloin tuota loukkaantumista ymmärtäisi. Ehkäpä keskustelu työnantajan ja työntekijän välillä olisi ollut sopiva tapa puuttua. Sinänäsä ymmärrän tietenkin, että ruokapaikka puuttuu heti moiseen twiittiin.

" Yhteisestä päätöksestä työsuhteen voi katkaista ilman että kyseessä on lain rikkominen ja mielivalta."
Eräässä aikaisemmassa työpaikassa 2000 luvun alussa toimari sai useammankin nuoren työntekijän lähtemään näin. Eivät he ymmärtäneet asian merkitystä. Tilalle voidaan palkata heti uusi. Työnantaja ei irtisano. Työntekijä lähtee omasta halustaan. Silloin oli seurauksena 3kk karenssi työttömyysturvaan.

Käsittämätöntä.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Selvästi tuolla "yhteisellä sopimisella" kierretään ongelmia lain kanssa. Ei tule juridista vastuuta.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Näköjään se, että sanoo kieltäytyvänsä palkkaamasta väärän seksuaalisen suuntautumisen omaavia, on jotenkin pahempi kuin se, että sanoo kieltäytyvänsä palvelemasta kunnolla väärän poliittisen suuntautumisen omaavia.

Marko Parkkola

Vihavasemmistollahan oli oikein kampanja vuodenvaihteen tienoilla, jossa "rasisteja" ilmiannettiin heidän työntekijöille ja toivottiin irtisanomisia. Nyt osui vähän niin kuin omaan nilkkaan, niin johan ollaan takajaloilla.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Tosin on huomautettava, että olen henkilökohtaisesti kommunikoinut yhden ns. minunkin mielestä natsin kanssa. Tämän kommentti oli että olivat ottaneet pomoon yhteyttä ja olivat olleet hämmästyneitä ja närkästyneitä kun tästä ei ollut tullutkaan potkuja.

Näinhän se menee. Nämä potkujenyrittäjät ovat ihan oma ihmisryhmänsä. Sellainen jonka olemassaolon tärkein tarkoitus on saada minut kokemaan syvää ja oikeutettua ylenmyydentunnetta: Kaikesta huolimatta olen joka tapauksessa käyttänyt tähänastisen elämäni paremmin kuin yksikään näistä pikku kirpuista maailmamme rehevässä turkissa. Olen kaikesta minuudestani huolimatta parempi ihminen kuin nämä. Ei niin, että se vaatisi yhtään yritystä tai merkitsisi juuri mitään. Mutta silti!

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

On ehkä jossain määrin eri asia,jos opettaja kirjoittaa Facebookiin pitävänsä mustalaislapsia luonnostaan epärehellisinä ja kasvavan luonnostaan yhteiskuntaan sopeutumattomiksi.
Kuin jos opettaja kertoo a j a t e l l e e n s a , että toivottavasti koulun Trump- tunnuksia kantava siivooja pudottaa lakkinsa ämpäriin.

Esimerkkitapauksessa käytös kertoi mielihalusta,joka saattoi vaikuttaa sekä työhön että luottamukseen työnantajaa kohtaan. Mutta se oli enemmänkin harkitsematon kuin merkitsevä.
Tunnemme tapauksia,joissa ihmiset oikeasti k e h u v a t t e h n e e n s ä vastaavia asioita.
Ja ovat niitä myös tehneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset