Tuskakeskiviikko ...ja suurin niistä on hakkaus

Jeesus menee ; Eli julistamisen kaikki muodot

Melko usein julistamisesta puhutaan "Raamatulla päähän lyömisenä". Tässä on onneksi kyse konkretiasta vain melko harvoin. (Yritin etsiä tapausta googlella mutta en löytänyt. Muistelin joskus jossain sellaiseen raamatulla hakkaamisuutiseen törmänneeni kuitenkin, hyvin kauan aikaa sitten. Mutta jos sitä ei löydy googlella on syytä olettaa että tapahtuman luonne on hyvin hyvin harvinainen.) Ateisteja myös esimerkiksi ammutaan harvoin. Sen sijaan tässä on usein kysymys jostain huomattavasti vertauskuvallisemmasta.

Siitä että julistamisessa käytetään keinoja jotka ovat melko epäilyttäviä. Ne eivät välttämättä ole laittomia mutta ne ovat epäilyttäviä. Näin tapahtuu esimerkiksi kun homojen tapahtumaan soluttaudutaan jakamaan kondomeiksi naamioitua materiaalia. Samoin mieleen voi tulla tapaus jossa Amerikoissa "maan tapana" olevaa tippikulttuuria on käytetty niin että on jaettu uskonnollista materiaalia joka näyttää 20$ seteliltä. Tällä voi viestittää olevansa antelias ja samalla tuottaa pettymyksen tarjoilijalle.

Näitä miettiessä ei voi kuin ajatella että ihmisten on todella pakko uskoa että itse materiaalissa on jotain maagista. Sillä jos ajatellaan normaalisti, niin julistusmateriaalia ei jaeta kanssauskoville jotka osaavat arvostaa kenties tämänlaisia eleitä. Käännytys kohdistuu nimenomaan ei-kristittyihin. On vaikeaa kuvitella että normaali ihminen kokee halua tulla lähemmäs sosiaalista porukkaa joka harjoittaa tämänlaista kiusantekoa. Asia on toki myös keppostelua. Mutta keppostelussa on hyvin eri asia olla nauravassa yleisössä kuin kepposen kohteena. Tämä ei taatusti tee tilannetta miellyttäväksi.

Joskus ne voivat olla myös laittomia. Esimerkiksi entinen britteihin muuttanut miekkailunopettajani sattui ostamaan itselleen tietokoneen USB -muistin, jossa oli täytteenä 6GB kristillistä julistusmateriaalia. (Esimerkiksi videon "The Story of Ruth" ja tekstitiedostoja mallia "TIME ALONE W GOD") Sellaista jota ei vieläpä voinut poistaa normaalilla delete -komennolla ja muilla vastaavilla. Eli tilanne oli vaatinut jo hieman tavanomaista kekseliäämpää toimintaa. Toisin sanoen tässä oli leikitty "syvemmälä datlla" ja tätä kautta viety aika paljon muistitilaa ja tehty tämä tavalla jossa muistitilaa ei voi ottaa uusiokäyttöön vaan kristillinen propaganda menee mukaan kaikkialle mihin tämän flashmuistin kanssa sitten meneekin.

Keinot ja kekseliäisyys tämänlaisten takana on usein hämmentävää. Niitä katsellessa ei tietenkään voi joskus kuin ihmetellä. Kun samanaikaisesti yhdistyy luova kekseliäisyys ja omituinen hyvän tavan, lain ja moraalin rikkominen, hämmästelee että miten ja miten? Nämä muistuttavat siitä että julistusta usein ajatellaan kategoriseti hyvänä tai pahana. Ja julistaminen kuin julistaminen nähdään sananvapautena. Mutta keinot ovat joskus sellaisia että voidaan nähdä että uskonnollisen mielipiteen kertominen ei ole tässä se joka on uhattuna jos joitain tapoja toimia estetään.

Mutta lopuksi jotain pikkumaista.

MTV3 uutisoi siitä miten Jeesuksen paluusta kertovat julisteet eivät ole luvallisia. "...vain tapahtumailmoituksia saa tilapäisesti laittaa teiden varsille ilman lupaa. Keskisuomalaisen haastatteleman Ely-keskuksen aluevastaavan mukaan julisteita ei kuitenkaan voi pitää tapahtumailmoituksina, vaan ne ovat lähinnä kannanottoja."

Periaatteessa kysymys on siitä, mikä on yleisesti määritetty lailliseksi. Eli perimmiltään siitä käsitelläänkö uskovaisia samoilla säännöillä kuin muita ihmisiä. Tässä mielessä onkin kiintoisaa että kaikki ovat tottuneet näihin julisteisiin ja niitä on kaikkialla vaikka ne eivät lain kirjaimen mukaan ole tietenkään olleet teknisesti asianmukaisia.

Katujulistaja voi tietenkin huudella mitä vaan mutta jos liimaa julisteen pintaan on hyvä huomata että on pinta johon jotain liimataan. Ja tähän liittyviin asioihin oikeasti puututaan aika yleisesti. Tässä mielessä Teemu Laajasalo ampui hieman asian ohi twiitattuaan siitä miten "Toivottavasti Herramme muistaa pyytää Ely-keskukselta luvan ennen kuin tulee." Ei luulisi olevan liikaa tajuta kirkonmiehelle että jos kirkko tai uskonto mainostaa niin heitä koskevat samat säädökset kuin muitakin mainostajia. Että kirkko ei vaan voi tehdä omia sääntöjä jotka ovat täysin epäsynkassa kaiken muun kanssa ja sitten jos tähän puututaan niin itkeä siitä että "Pitää Jumalaltakin sitten vaatia byrokraatin/fariseuksen rasti ruutuun, että voi parantaa lepraisen".

Toki ymmärrän että moni on elänyt maailmassa jossa kristillinen yhtenäiskulttuuri on ollut niin vahva että sen nimissä on saanut tehdä suunnilleen mitä tahansa ilman että kukaan kyseenalaistaa mitään, olipa tämä toiminta laillista tai ei. Oleellista on se, että samat säännöt koskevat kaikkia tai sitten jos ne eivät koske ja joku saa ohittaa muille kiellettyä vain viittaamalla siihen että nämä säännöt ovat pikkumaisia (kun ne taas muille eivät ole pikkumaisia vaan yhä laittomia) niin jossain on silloin vikaa. Ja se vika ei ole pelkästään siinä että laki todennäköisesti on pikkumainen. Vikaa on myös muualla. Vikaa on reiluudessa ja tasapuolisuudessa.

Kiinnostavaa on tietenkin myös se, että asiaan on kiinnitetty huomiota nyt ; Maailma on tässä mielessä huomattavasti uskonnottomille sopivampi kuin mitä se oli vielä minun aloittaessani tätä blogia. Tämä johtaa tietenkin siihen että tälläiset erikoikeudet nousevat esiin. (Erioikeus tai privileegio tässä yhteydessä on vain tekninen ajatus siitä että samat säännöt eivät koske kaikkia vaan jotkut nähdään sellaisiksi että niiden kohdalla laissa voidaan joustaa. Laki on minustakin pikkumainen. Mutta jos joku saa joustaa laista ja muut eivät, niin tässä on selvä erioikeus kun kaikkia ei kohdella samalla tavalla.)

Tilanne on siitä mielenkiintoinen että julisteet ovat osa ympäristöä. Ja tässä mieelssä ne ovat osa urbaania maisemaa samaan tapaan kuin graffitit. (Joita kohtelen suopeammalla katseella kuin moni.)
On tosin kiinnostavaa miettiä onko Jeesuksen toinen tuleminen tapahtuma jonka päivämäärää vaan ei ole tiedossa. Ihan sen takia että onhan tuo mainostamiskielto tavallaan huvittava. Laput ovat siitä hyviä että ne harvemmin yrittävät kikkailla ja "lyödä Raamatulla päähän". Niistä tietää mitä ne ovat ja mistä niitä löytää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Raamatulla päähän hakkaamisella ilmeisesti viitataan sanan käyttöön aseena. Urbaanisanakirjassa on ehkä kuvaavin määrittely. Raamatullapäähänhakkaaja = Henkilö, joka käyttää Raamattua välikappaleena tuomitessaan, alistaessaan muita ihmisiä; lakihenkinen, ankarasti lähimmäisiinsä suhtautuva kristitty; henkilö, joka käyttää Raamattua osoittamaan toisten virheet.

Konkreettisista esimerkeistä puolestaan yksi taisi olla kun jenkkiäiti heitti riidan jälkeen poikansa morsianta raamatulla päähän ja sai pahoinpitelysyytteen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Olen pohdiskellut tätä raamatulla päähän-viittausta aikoinaan ja päätynyt siihen, että aikoinaan olimme pakanallisia. Jos ei suostunut kääntymään kristilliseksi, mestattiin pää.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Ja väittävät vielä että lapset eivät ulkoile tarpeeksi.

http://m.naurunappula.com/1097647/valitse-es.jpg

"Godspeed, you meddling kids."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset