Tuskakeskiviikko ...ja suurin niistä on hakkaus

Yliampuva otsikko.

Eilen, sunnuntaina 2.7.2017 kotini lähellä ammuskeltiin. Keravan Ahjossa ammuskeltiin kiväärin kanssa runsaasti. Tämä herätti runsaasti keskustelua Keravalaisille keskittyneissä keskusteluryhmissä. Keravalaiset kokivat turvattomuudentunnetta.

Tämä johti esimerkiksi keskusteluun siitä että miten esimerkiksi rikoksen harvinaiseksi osoittaminen ei luo turvallisuudentunnetta. Tätä verrattiin maahanmuuttajien terroritekojen vertaamista auto-onnettomuuksiin jotka linkkiytyivät maahanmuuttokriittiseen konservatiiviuteen. Että toisaalta puskaraiskauksiin tavoilla jotka olivat asenteeltaan feministisiä, vasemmistolaisia ja liberaaleja.

Olin näistä molemmista tulkinnoista sen verran erimielinen että koin vertaukset lohdullisina. Homma on näiden kanssa vähän kuin lottovoittojenkin kanssa. Tämänlaiset ampumiset ovat todellakin harvinaisia maassamme. Ja se että jatkossa tapahtuisi sama itselle todennäköisemmin kuin mitä se oli mielikuvissa lauantaina on vähän sama kuin uskoisi että voittaisi lotossa todennäköisemmin vain siksi että naapuri voitti lotossa. (Olen niitä ihmisiä joista jos naapuri voittaa lotossa niin se ei johda omiin voittoihin vaan omaan ärsytykseen.)

Mielenkiintoista oli se, että ampujasta ei tiedetty mitään. Ja tämä tarjosi mahdollisuutta miettiä sitä, miten ampujan etnisyys vaikuttaisi tulkintoihin. Karkeasti ottaen henki näytti olevan se, että jos ampuja olisi maahanmuuttajataustainen hän olisi ampuja tämän vuoksi. Ja jos hän ei olisi, hän olisi ampuja tästä huolimatta. Siitä huolimatta että ampuminen on hyvin harvinaista olipa mitä ryhmää tahansa ja mahdolliset yli- ja aliedustukset ovat kuitenkin varsin pieniä ryhmien tasolla tarkastellessa.

Siitä huolimatta näissä näyttäisi käyvän niin että kun tekijän luonteesta tulee lisää tietoa, pidetään etnistä taustaa tärkeänä jos se ei ole suomalainen. Silloin on syytä korostaa piirteitä jotka ovat tuolle ryhmille tavallisia. Muuten pitää keskittyä siihen missä hän ei ollut normaali suomalainen. Korostaa niitä piirteitä joissa hän on epätavallinen ryhmänsä edustaja. Ainakin jos journalistiikan ja tasapuolisen uutisoinnin asiasisältöjä ja niihin liittyviä periaatteita noudatettaisiin sillä tavalla mitä internetissä keskustelevat maahanmuutosta voimakkaasti mieltä olevat ihmiset sitä harrastavat.

Tämä nostatti mieleeni sen miten kognitiivinen dissonanssi toimii. Kyseessä on varsin tunnettu psykologinen ilmiö; Ihmiset sovittavat asioita ennakkonäkemyksiinsä. Tämä on ollut yleistä kun on katsottu uutisointeja ja niistä tehtyjä tulkintoja ; Poliisiraportteihin ja poliisin tiedotukseen sidottuja uutisiakin on maahanmuuttokriittisissä piireissä väheksytty koska nämä ihmiset ”tietävät mitä oikeasti on tapahtunut”. Ja he tietävät sen vaikka rikos olisi tapahtunut Kontulassa kun he itse asustavat jossain keskellä Pohjois-Pohjanmaata ja ovat olleet siellä rikoksen tapahtuessa. 

Siellä tosin ollaankin aikamoisia Sherlockeja. Siellä tiedetään varmaan tästäkin tapauksesta paljon sellaista mitä itse en huomannut tai saanut tietooni; Heille jo se että uutisessa ei ole mainittu tekijän etnisyyttä on todiste siitä että valtio suojelee ja salaa sitä että tekijä on maahanmuuttajataustainen. Itse ihmettelen miksi joku SuPo ei käytä näiden nerojen rikostietäjien ammattitaitoa ratkoessaan murhia. Kun on noin varmaa tietoa noin pikaisesti ja kyseessä on tieto eikä mielipiteily, on metodi varmasti sellainen että pääsisi joksikin konsultoivaksi salapoliisiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset